Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fernet Stock

 

Česká a italská lahev od Fernetu Stock

Fernet Stock je hořký bylinný likér, který patří k vůbec nejoblíbenějším značkám alkoholických nápojů v České republice. Vyrábí se od roku 1927. Pro charakter nápoje je klíčových 14 bylin a zrání ve speciálních dubových kádích. Obsah alkoholu je 40 % (italská verze 41 %, Citrus a Orange 30 %). Fernet Stock se obvykle pije samotný a vychlazený. Je také součástí mnoha míchaných nápojů, mimo jiné i drinku s názvem Bavorák (Fernet a tonic).

 Historie

Vyrábí se od roku 1927 ve Stocku Plzeň podle receptu italského podnikatele Lionella Stocka. Mimořádný nárůst obliby zaznamenal v 60. letech minulého století, kdy se Fernet Stock stal vysoce nedostatkovým (tzv. podpultovým) artiklem. Boom popularity nastal v 90. letech, kdy se Fernet Stock stal nejprodávanější lihovinou v České republice. Na klasický Fernet Stock navázala v roce 1997 varianta Fernet Stock Citrus, která během krátké doby obsadila na českém žebříčku stříbrnou příčku, a roku 2002 varianta Fernet Stock Orange (výrobcem propagovaný jako „Oranžová Karkulka“). Značka Fernet Stock se zároveň (jako jediná z ČR) dostala do žebříčku TOP 100 nejprodávanějších lihovin na světě.

 Receptura a výroba

Základem Fernetu Stock je 14 bylin, které se pro výrobu dovážejí z celého světa. Seznam bylin je tajen, podle některých zdrojů obsahuje heřmánek římský, hořec a zeměžluč. Byliny se louhují nejméně dva měsíce v lihu a vzniká takzvaný macerát. Ten se potom složitě míchá s dalšími ingrediencemi, především s vodou a karamelovým kulérem. Následuje zrání v dubových kádích. Recepturu na výrobu Fernetu Stock znají jen dva lidé.