Jdi na obsah Jdi na menu
 


Líbání :-*

Líbání

Líbání je…

  • podle mnohých lepší než sex
  • ten nejupřímnější projev citů
  • věc, která uvolňuje několik desítek hormonů
  • instinkt – stejně jako mrkání nebo polykání
  • pomáhá hubnout
  • brána k navázání nového vztahu
  • klíč k oživení dosavadního vztahu
  • ta nejintimnější věc, kterou lze s druhým člověkem dělat
  • zdravé
  • forma cvičení obličejových svalů
  • pomáhá udržovat pěkný a zdravý chrup

Líbání není…

  • jen o tom strčit tomu druhému jazyk do pusy
  • věc, kterou lze dělat podle návodu
  • pouze výsada zamilovaných
  • novinka posledních let
  • rizikové
  • způsob jak otěhotnět
  • věc, kterou může dělat sám
  • rozšířené na celém světě
  • nikdy povinné
  • vůbec složité

Zamilovaní zavírají při líbání oči, protože chtějí vidět srdcem.

Co jste ještě nevěděli o líbání

Jedna pusa je složená z 61 miligramů vody, 0,7 miligramů bílkovin, 0,16 miligramů žlázové tekutiny, 0,45 miligramů soli a 0,76 miligramů tuku. (pozn. Wayo: zajímalo by mě, jak to měřili :o))

První polibek prožívá 68% holek ve věku 11-13 let a 64% kluků mezi 12-14 rokem. (pozn. Wayo: myslím, že zrovna tyto informace jsou pěkně vycucané z prstu. Já sem se poprvé líbal, myslím, v 16 letech a kamarádi okolo na tom nebyli o moc lépe :-))

Oči při líbání zavírá jen 52% kluků, zatímco holek 92%.

Rekord v nejdelším líbání drží Neli van der Hoeven a Wanderley Coasta de Silva. Vydrželi se líbat 34 hodin a 11 minut. Podle pravidel Guinnessu se musí po celou dobu partneři dotýkat rty, musí být bdělí a stát na jednom místě.

V Německu existuje město, které se jmenuje Kissing [v angličtině "Líbání"]. Toto město bylo založeno roku 1050 a žije zde 11.500 přistěhovalců. Pokud se vám Kissing líbí, věřte, že existují mnohem "akčnější" jména jako například město Petting (Německo) či skoro až cenzurovatelné Fucking.

 

Zajímavosti o líbání

Při vášnivém polibku spálíte cca 12 kalorií a v činnosti je v tuto chvíli 34 obličejových svalů: Tak se líbejte, obličejové svaly také potřebují procvičit, tak proč ne takto příjemně…

Podle různých statistik se nejčastěji líbají Francouzi“ Nu, to se dalo čekat, když se podle nich jmenuje francouzský polibek.

Dne 14.2. 2004 padl ve filipínském hlavním městě nový světový rekord. Na jednom místě se líbalo 5 122 párů, a to po dobu deseti sekund

Když jsme u rekordů v líbání, je třeba zmínit Neli van der Hoevena a Wanderley Coasta de Silva, kteří jsou zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů: Vydrželi se v kuse líbat 34 hodin a 11 minut. To je ale potom musela bolet pusa…

Chcete vidět nejdelší filmový polibek? Najdete ho ve filmu „You´re in the Army now“. Tento polibek trval 185 sekund.

Dívky u polibku častěji zavírají oči.

Pozorovací studie ukázaly, že při líbání otočí dvě třetiny lidí hlavu doprava

 

Proč je líbání tak vzrušující?

Líbání může být vzrušující, ale nemusí. Záleží na tom, od koho dostáváte polibek a jak se líbáte. Pokud se někdo líbá jen ze zvědavosti, většinou žádné vzrušení nepřichází. Vzrušení nepocítíte ani v okamžiku, kdy příliš vnímáte samotný akt líbání jako technickou činnost. Často je ale polibek velmi vzrušující. Intenzita polibků sílí a vám příjemně mrazí po celém těle. Čím je to způsobeno? Jde o intimní kontakt s druhou osobou, jste mu hodně blízko a tento kontakt velmi snadno způsobí vzrušení a jestliže jde o správný okamžik ve správnou chvíli, toužíte po větším a větším vzrušení, až vášnivé líbání skončí v posteli milováním se…

Vzrušení při polibku se dá vysvětlit i z biologického hlediska. Polibek je vzrušující, protože aktivizuje tvorbu pohlavních hormonů. Rty a ústa navíc obsahují citlivá nervová zakončení, proto aplikace polibků vyvolává řadu různých reakcí - zvyšuje se tep, stoupá teplota, vyplavují se hormony do těla, spalují se kalorie, více se vyměšují sliny…

 

S kým se líbat?

S kým se líbat? Pokud možno líbejte se s někým, koho znáte (nejlépe koho máte rádi či milujete) a kdo vás přitahuje.

Líbat se jen tak z úletu na diskotéce je sice časté a někdy se to jeví jako nevinné, ale pokud narazíte na nesprávnou bytost, můžete si z takového úletu odnést žloutek, mononukleózu či jinou nemoc. I když je pravda, že tyto případy nejsou příliš časté…

Mnoho teenagerů také popisuje, že líbání jim bylo odporné, že jim přišlo nechutné strkat si navzájem do pusy jazyky a vyměňovat si tak sliny. To svědčí o tom, že se líbali s člověkem, který je nikterak nepřitahoval nebo s ním nebyli blíže souzněni.

Polibky byste si měli užívat, ne je s nevolí přetrpět jen proto, abyste druhému byli po vůli.

 

Techniky líbání

Nyní si přiblížíme jednotlivé techniky líbání, které se všeobecně uvádějí. Ovšem pozor: Jde spíše o doplnění informací a poučení se. Nejde o manuál, který je třeba nastudovat a podle toho se pak líbat. Stále platí jedna zásadní věc: Kde není spontánnost, nemůže být ani opravdu vřelý či vášnivý polibek.

Líbací technika “Dýchání z úst do úst”

Může být velmi erotické, ale je třeba spolupráce partnera, s kterým byste měli být synchronizováni. Pokud se tedy s partnerem máte líbat poprvé, zvolte raději jinou techniku.

V případě, že tuto techniku zkusit chcete, přitiskněte rty k partnerovým rtům a pomalu z něj sajte vzduch. Partner by vám měl po chvíli činit to samé. Ač se to nezdá, jde skutečně o velmi erotický způsob líbání.

Líbací technika “rty i zoubky”

Jde o poměrně dráždivé líbání, při kterém používáte jazyk i zoubky. Partnera lehce kousejte na šiji, do ušních lalůčků, do rtů… Pozor: Nepřežeňte to. Nechcete přeci, aby partner místo vzrušení cítil bolest. Začínejte kousat jen zlehka a vnímejte reakce partnera, pokud se vám bude zdát, že to nese nelibě, raději s tím přestaňte.

Francouzské líbání

Jde o líbání, při kterým si s partnerem proplétáte navzájem jazyky, kroužíte jimi, třete jimi. Tento druh polibku bývá často velmi hluboký. Tedy když do toho zapojíte potřebnou dávku vášně…

Objímání se rty

Jde vlastně o „cucání“ partnerova rtu. Tyto polibky často bývají velmi něžné a romantické, takže vhodné určitě na okamžik prvního líbání. Navíc je to poměrně jednoduché: Mnete mezi rty horní ret partnera a ten pro změnu mne váš dolní ret. Samozřejmě to může být i naopak. Tímto způsobem se vydržíte líbat mnohem déle než francouzským polibkem.

Technik líbání samozřejmě existuje víc. Seznámili jsme se jen s těmi základními. Experimentujte, třeba přijdete na další techniku, která právě vám bude vyhovovat nejvíce.

 

Kde se líbat?

Líbejte se dle vaší fantazii a podle toho, jak toho druhého znáte a co vás k němu táhne. První pusy na pusu jsou nevinné, rychlé a víc si nedovolíme, ale postupně se seznamujeme a polibky jsou častější a troufalejší. Z úst velmi rychle sklouzneme na krk, kde si někdy dovolíme i nějaký ten cucflek, ale pozor: Předem byste měli vědět, zda to partnerovi (partnerce) bude příjemné. Někteří to považují za „značkování dobytka“ a někteří by si před rodiči zažili peklo, kdyby s touto ozdobou přišli domů, takže dejte pozor na to, abyste miláčkovi nezpůsobili zbytečné nepříjemnosti.

Mnoha lidem je velmi příjemné líbání na vnitřních stranách rukou a nohou, někdy i na špičkách prstů…

A líbání na dalších částech těla? Tak to už záleží jen na vaší fantazii a většinou už tyto polibky souvisí s milostnou předehrou. Sem patří třeba pusy dívce na poprsí, na bříško a…Zapojte fantazii…Jistě si najdete různá místečka, kam toho druhého líbat.

 

Jak se líbat?

Jak se líbat? Univerzální návod neexistuje. Napsali jsme si o některých technikách, ale přesto vás určitě napadne několik otázek, na které se pokusíme odpovědět:

Co při líbání s rukama?

Především lidičky, který se ještě nelíbali, si nedokážou představit, co budou dělat v tuto chvíli s rukama. Jasně, podél těla je mít nemůžete, vypadalo by to divně – vy byste se cítil(a) nejistě a partner(ka) určitě také.

Mít jen položené ruce na tom druhém?…No, to také není zrovna nejlepší a nejněžnější. Zkuste při líbání toho druhého obejmout a pomalu hladit – přes boky, zadeček, po zádech…Když budete situace vášnivější, můžete i na jiných místech…

Co přesně dělat s jazyky?

Opět můžeme říci, že neexistuje přesný návod, jak používat při líbání jazyk. Technik je spoustu. Důležité je nenechávat v partnerovi jazyk „jen tak“, když to řekneme ošklivě: jako leklou rybu. Je třeba s ním pohybovat – dotýkat se druhého jazyka, kroužit s ním. Nejlépe ale uděláte, nebudete-li na žádnou techniku myslet a necháte se vést instinktem.

Jak se líbat?

Záleží na situaci a hlavně na vztahu k partnerovi/partnerce. Určistě bude líbání vypadat jinak, půjde-li o první líbání, nebo budeme-li s tím druhým už nějakou dobu.

První polibek často bývá nejistý, něžný, zkoumající…Naopak polibek jako součást milostné předehry je spíše vášnivý, hlubší a dráždivější…

 

Jak dostat polibek?

Líbí se vám někdo a chcete od něj dostat polibek? Jak na to? Samozřejmě trochu záleží na tom, zda jste muž nebo žena a jak dokážete příslušníka opačného pohlaví svádět.

Dříve dostávaly polibky jen dívky, které tak často zůstávaly pasivní a jen vyčkávaly, kdy si jich někdo všimne a odváží se je políbit. Dnes už tomu zdaleka tak není. Polibek může vyprovokovat kluk i holka a rozhlédneme-li se dneska po diskotékách často se zdá, že v této době jsou spíše dívky iniciátorky flirtu, potažmo polibků.

Chcete-li dostat polibek, je důležité dát najevo, že o něj stojíte. Vzbudit ve druhém sebedůvěru a pocit, že jeho pokus políbit vás, neskončí odmítnutím. Nenápadně se přibližujte k partnerovi či partnerce, dívka si může svůdně sem tam olíznout rty (pozor budete-li to dělat příliš nápadně, spíše než svůdně to bude vypadat trapně).

Snažíte se a přesto vaše snahy zůstávají bez odezvy? Pak jsou dva možné důvody. Buď o vás ten druhý nestojí (pak to zabalte, přece se nebudete doprošovat), nebo je partner/ka nesmělý(á).

Máte-li alespoň trochu empatie, zjistíte, která možnost je pravděpodobnější. Pokud si myslíte, že je ten druhý pouze nesmělý, polibte ho vy.

Nechce se vám do toho? Bojíte se odmítnutí? Sami jste trošku nesmělý? Zkuste to prolomit. Za pokus nic nedáte a že se možná ztrapníte? Takových trapasů ještě v životě bude a pamatujte: Risk je zisk…Tedy jen někdy…Ale v případě, že to vyjde, bude to stát za to.

A když to nevyjde? Tak aspoň budete vědět, že od tohoto člověka je lepší dát ruce pryč, a nebudete se zbytečně trápit tím, jestli vás chce nebo ne. Znáte to: I krutá pravda je často lepší než nejistota.

 

Úlet a líbání

Jak jsme si už napsali, hlavním důvodem líbání je láska, něha, snaha projevit city atd. Všichni ale víme, že ne každý líbající pár k sobě patří a ne z každého líbání se vyvine fungující vztah.

Někdy jde prostě o úlet. Necháme se strhnou alkoholem či kouzlem okamžiku a líbáme se a ač je to jakkoliv vášnivé, najednou nám dojde, že zkrátka nic víc s tím člověkem mít nechceme. Vystřízlivíme, ať už z účinku alkoholu nebo z kouzla okamžiku, a druhého člověka, s kterým jsme se ještě před chvilkou líbali, už nechceme ani vidět.

Na diskotékách a různých klubech je takovýchto líbajících úletů plno.

Otázkou zůstává: Je „líbající“ úlet nemorální? Dnešní svět není tak puritánský jako dřív a pokud tím nezraňujeme něčí city, tak na tom není nic špatného.

Akorát si dejte pozor na to, v jaké se nacházíte společnosti. Některé nemoci (např. mononukleóza - nemoc z líbání) se mohou polibkem přenášet.

 

Láska a líbání

Láska a líbání neodmyslitelně patří k sobě. Čerstvě zamilovaný pár je schopen líbat se všude a prolíbat každou volnou chvilku. Nikdy není líbání tak časté jako v první fázi vztahu – v naprosté zamilovanosti. Čím déle jsme pak s partnerem, tím méně se líbáme. Později polibky přesouváme do výjimečných situacích či do okamžiků milostné předehry.

Vzhledem k tomu, že je vědecky prokázaný blahodárný účinek líbání, je to velká škoda. Tak nezapomínejte na to, jak bylo „líbací“ období příjemné a snažte se líbat se svým miláčkem častěji…

 

První polibek

První polibek představuje něco nového, nepoznaného, a proto také vyvolává velkou zvědavost, ale i obavy. Místo, aby se pubescenti a adolescenti těšili na svůj první polibek, často si kladou otázky typu: „Neztrapním se?“ „Jak se to vůbec dělá?“ „Co mám dělat s jazykem?“ „Co s rukama?“ „Kdy přistoupit k polibku?“

Mladí lidé pročítají brožury a přemýšlejí, jak přesně by technicky měl polibek proběhnout. Problém je, že se na to často příliš soustředí i při prvním polibku, takže místo toho, aby vnímali kouzelnou chvíli, kdy se líbají se svým partnerem, myslí jen na to, aby polibek byl technicky správně provedený.

To je samozřejmě chyba – z polibku se tak vytrácí veškerá spontánnost a právě o spontánnosti by měl být polibek.

První polibek by měly provázet pocity lásky a něžnosti, ne obavy, že se ztrapníte nebo že nebudete pohybovat jazykem tak, jak by se správně mělo.

Podle různých průzkumů se ukazuje, že s líbáním mládež začíná velmi brzy. Dívky se poprvé líbají v mladším věku než chlapci. Více než dvě třetiny dívek dostane svůj první polibek mezi 11 - 13 rokem. Necelá třetina chlapců svůj první polibek dostane až mezi 12 - 14 rokem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář