Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prazdroj

Tento článek pojednává o pivu Plzeňský Prazdroj (Pilsner Urquell). O pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. pojednává článek Pivovar Prazdroj.
Pilsner Urquell
Pilsner Urquell 2.JPG

Nalitá sklenice piva Pilsner Urquell z originální lahve.
Pivovar Prazdroj Česko
Druh piva Světlý ležák
Od roku 1898
Obsah alk. 4,4 %

Prazdroj je tradiční české označení piva v současné době vyráběného pod obchodním názvem Pilsner Urquell v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. Je nejen typovým, ale i historickým vzorem piv plzeňského typu. První druh se začal vyrábět roku 1842.

Obsah

  • 1 Druhy piva značky Pilsner Urquell
    • 1.1 Technologie
  • 2 Historie
  • 3 Externí odkazy

 Druhy piva značky Pilsner Urquell

logo
  • Pilsner Urquell (4,4 % VOL.) - Je spodně kvašený světlý ležák.

 Technologie

Prazdroj je světlý ležák vyráběný spodním kvašením. Pivovar Prazdroj v roce 1993 instaloval pro kvašení piva tzv.Cylindrokonické tanky. Toto zařízení bylo zavedeno po náročných, 5 letých zkouškách a ověřování, kdy pokusné šarže dosahovaly objemů až 2000hl piva.Tradiční technologické parametry kvašení i dokvašování (zrání) piva tím nebyly nijak dotčeny, jak lze snadno dokázat porovnáním údajů o době kvašení a zrání piva z uvařené první várky v roce 1842 a současných technologických parametrů. Právě naopak, pivovar dosáhl významné standardizace a vyrovnanější kvality piva z jednotlivých várek. Pivo Pilsner Urquell (Prazdroj) je dnes možná jediným pivem svého druhu, jehož kvalita a chuťový charakter se za posledních 110 let nezměnily.Toto tvrzení lze např. doložit rozbory uvedeného piva provedené v roce 1897 v St. Gallenu,Švýcarsko nebo v roce 1913 ve Vídni, či záznamy o kvalitě piva prováděnými v samotném pivovaru Prazdroj, pravidelně každý měsíc, již od roku 1930. Aktuální informace o kvalitě a složení piva Pilsner Urquell mohou poskytnout nezávislé instituce jako jsou VÚPS Praha, VŠCHT Praha , VLB Berlin a další. Pivo Pilsner Urquell bylo a je charakteristické nižším obsahem alkoholu, tj. „jen“ 4,4 % obj., což vyplývá z tradičně nižšího prokvašení piva. Extrakt mladiny, vyjma několika válečných let, vždy byl , a stále je …11,85 % hmotnostních,. Hodnotou skutečného extraktu a obsahem hořkých látek, vyjádřeným v Mezinárodních jednotkách hořkosti, nemá pivo Pilsner Urquell v Čechách i ve světě konkurenci.

 Historie

Plzeňský Prazdroj v originálních sklenicích.

Původ receptury Prazdroje je svázán se vznikem plzeňského měšťanského pivovaru. Při první várce 5. října 1842 se sládkovi Josefu Grollovi povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žatecký chmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadu překvapila nebývalou kvalitou.

Nové pivo si rychle získalo věhlas a začalo se i vyvážet. S tím samozřejmě přišly i různé plagiáty, proti kterým plzeňský pivovar bojoval registrací různých ochranných známek, z nichž ta současná vznikla teprve na sklonku 19. století. Registrována byla v roce 1898, a to dvojjazyčně, česky jako „Plzeňský Prazdroj“ a německy jako „Pilsner Urquell“.

Po privatizaci se začalo důsledně užívat delší německé varianty Pilsner Urquell. Národ však tento název nepřijal, a tak se nejčastěji slyší označení Plzeň, i když v některých může evokovat asociaci na příbuzný Gambrinus.

Pilsner Urquell se vařil v roce 2007 již ve třech pivovarech - ruská Kaluga, polské Tychy a plzeňský pivovar.